Interessante persartikels

Yves de Moor: "Ik voorzie een gouden toekomst voor de Pilates methode"

Ballet is becoming the hottest new fitness regime !

__________________________________________________________________________

Yves de Moor:”Ik voorzie een gouden toekomst voor de Pilates methode.”

 

Yves de Moor

Yves de Moor

Yves de Moor, geboren in 1955, is eigenaar van een Pilates studio 5 km vanaf het centrum van Gent in België. Hij heeft zijn Pilates opleidingen gevolgd bij onder anderen Ernie Prevoo, Sonia Rodriguez, Pam Garcia, Clare Dunphy, Zoey Trap, Caroline Anthony, Bob Liekens,  Mirjam Van Gameren, Alycea Ungaro en  Chris Robinson.  

Toevallig in aanraking met Pilates

Na een lange carrière in de tandheelkunde kwam hij bij toeval in aanraking met de Pilates methode. Na een val van 3 meter op zijn rug werd hij geplaagd door niet aflatende pijnen, die hem het werken onmogelijk maakten. Na diverse therapieën kwam hij ongewild terecht in een zaaltje waar een soort turnoefeningen gegeven werden. Yves nam eraan deel – het bleek Pilates- en het werd de enige therapie die zijn klachten verlichtte. Vanaf dat moment heeft Pilates hem nooit meer losgelaten.

 Tandartspraktijk

In het verleden heeft Yves opleidingen gevolgd op het gebied van theater, percussie en dans, zodat het belang van een correcte lichaamshouding en het centreren van het lichaam hem niet vreemd was. Zijn uiteindelijke studierichting werd –gedwongen door blessures en daaruit voortvloeiende lichamelijke klachten- tandheelkunde. Hij begon een tandartspraktijk, die hij met liefde 35 jaar dreef.  Het feit dat hij een tandartspraktijk had gehad, maakte de stap naar Pilates trainer makkelijker. De praktijkruimte kon eenvoudig omgebouwd worden tot Pilates studio. Het inpandige zwembad werd “drooggelegd” en voorzien van een houten vloer bleek de ruimte perfect. Inmiddels is de studio uitgegroeid tot een body-mind-spirit gezondheidscentrum waarbij Yves gesteund wordt door zijn echtgenote –zij verzorgt mentale begeleiding / coaching en voedingsadvies- en een vriendin, die gespecialiseerd is in preventieve en Ayurvedische  geneeskunde. Binnen afzienbare tijd wordt de Pilates studio nog verder uitgebreid door middel van een bijkomende verbouwing.

Y-Pilates 

Yves de Moor op de Reformer Long Spine

Yves de Moor op de Reformer Long Spine

De studio is rijk voorzien de alle mogelijke Pilates-apparatuur, voornamelijk van PeakPilates®. O.a. vindt men er de Cadillac, de Tower, de Combination Chair, de Wunda Chair, de High Ladder Barrel, de Mve Chair, het Total Work System, enz. Voor groepslessen is ook in van alles voorzien, Platformmatten, gewone matten en diverse accessoires zoals foamrollers, ballen, magic circles , sand bags…. Volledig uitgerust dus. Yves’ favoriete apparaat is de High/Low Combination Chair met split pedal, vooral omdat zijn  eigen klachten hiermee verdwenen zijn. Dit apparaat mag volgens hem in geen enkele studio ontbreken!

Opleidingen

Yves geeft opleidingen om zijn inzicht , ervaring en passie  te kunnen delen. “Pilates is meer dan alleen maar oefeningetjes aanleren en geven.  Het is zoveel meer”, zegt hij. “Het is leren observeren van lichamen en empatisch aanvoelen wat dat lichaam (en geest) nodig heeft.  Dit alles medisch/wetenschappelijk onderbouwd zonder de essentie uit het oog te verliezen.” Hij volgt continu opleidingen en workshops om bij te blijven leren. Zijn doelgroepen zijn oa mensen uit de danswereld, golfers, boksers, topsporters, artsen, Pilates instructeurs en niet te vergeten mensen die met lichamelijke klachten door hun arts doorverwezen zijn.

Gouden toekomst

Yves de Moor voorziet een gouden toekomst voor Pilates in de lage landen, maar er ligt een gevaar op de loer. Door de explosie van aanbod van Pilates lessen door fitnesscentra en sociale organisaties dreigt er een wildgroei te ontstaan. Er is wettelijk niets geregeld omtrent het opleidingsniveau van de lesgever. Iedereen kan zich Pilates instructeur noemen, zelfs zonder enige opleiding genoten te hebben. Soms eigenen zij zichzelf die titel toe nadat ze een DVD-tje over Pilates hebben bekeken. Aan de andere kant beginnen artsen en therapeuten eindelijk de voordelen van Pilates te onderkennen en schromen niet langer om patiënten naar erkende Pilates instructeurs door te verwijzen. Wel blijft het belangrijk het kaf van het koren te scheiden, daar onbevoegde en onopgeleide ‘instructeurs’ de naam Pilates meer schade dan goed doen.

Over de Pilatesmethode: “De methode is zo compleet dat ze niet meer opnieuw uitgevonden hoeft te worden”, aldus Yves. Wel vindt hij het belangrijk niet te star aan dogma’s vast te houden wat betreft stand van de handen, stand van de voeten, de weerstand van de veren, etc. Geen twee lichamen zijn hetzelfde. Kijk naar het lichaam wat voor je ligt en pas de oefening daar op aan. Ieder lichaam heeft het in zich om klachtenvrij te functioneren, het is aan de trainer om de oefeningen in de juiste dosering toe te passen, vindt Yves.

Pionier en visionair

Yves de Moor put veel inspiratie uit Joe Pilates zelf en beschouwt hem als een groot pionier en visionair. Alle Masters bij wie Yves  opleidingen en workshops gevolgd heeft hebben ook bijgedragen aan zijn ontwikkeling. Er staan nog heel wat Masters op zijn verlanglijstje. Eén ervan is Rael Isacowitz. Hij gaat naar conventies en workshops in het buitenland om bij te leren en ervaringen uit te wisselen met alle collega’s.  Tevens breidt hij zo zijn netwerk uit.

Droom

Zijn droom is dat de overheidsinstanties en verzekeringsmaatschappijen de waarde en impact van Pilates, gegeven door goed opgeleide instructeurs,  naar waarde weten te schatten zodat mensen die Pilates beoefenen financieel ondersteund of beloond worden (via fiscaliteit of premies). Verzekeringen kunnen indirect enorm besparen en het ziekteverzuim zal ook sterk afnemen. In België is zijn studio, de Y-Pilates Studio,  het ‘officiële educational center’  van Peak Pilates®  en doet ook dienst als referentiestudio (showroom) voor wat de Studio Line (houten toestellen) en Mve Chair van Peak Pilates® betreft.  Al zijn Pilates activiteiten concentreren zich dus hier. Ook als men op zoek is naar gecertificeerde Pilates lesgevers kan men contact met hem opnemen: www.ypilates.be/nl/instructeurs.

Studio: Y-Pilates Studio, Neerstraat 25 9921 Vlinderhoute, België.

____________________________________________________________________________